Xerrades culturals

De tant en tant organitzem xerrades per als nostres alumnes (algunes obertes al públic en general) sobre temàtica variada. Algunes de les xerrades que hem fet són:

Xerrada: "Els programes El vaixell per a la joventut mundial i el Rennaissance Youth Leaders Invitation Program" (2005)

La directora de Nipponia explicà la seva experiència en aquests dos programes, l’any 2000 i el 2004, respectivament, mostrant diverses fotografies.
Tot seguit trobareu una ressenya de la seva participació al segon programa.

Intercanvi al país del Sol Naixent (fes clic per descarregar)


Poesia japonesa, a càrrec de J. N. Santaeulàlia (2008)

Divendres 7 de març de 2008 Nipponia va tenir el privilegi d'escoltar una conferència a càrrec de Josep Navarro Santauelàlia sobre poesia japonesa.

En Josep Navarro, nascut a Banyoles el 1955, va guanyar el premi de la crítica Serra d'Or al millor assaig per Qüestió de mots (1990), i més tard per la seva novel·la Bulbs l'any 2000. Poc després, va rebre el premi Columna amb una altra novel·la, Ulls d'aigua.

El reconegut escriptor, assagista, poeta i traductor de haikus, també és autor, entre d'altres, de Haikus de primavera i estiu, La llum dins l'aigua, Pagodes i gratacels, Un viatge al Japó, i la recent Yume.

Els alumnes i amics de Nipponia vam tenir la sort de poder escoltar-lo, en aquest cas, parlant de poesia japonesa. Ens hi va introduir, des dels seus orígens al s. VIII fins a l'actualitat, tot descrivint-ne l'evolució des dels Tanka (poemes estructurats en segments 5-7-5-7-7) fins a l'aparició i consolidació dels Haiku (poemes d'estructura 5-7-5). Així com els Tanka representen la poesia cortesana dels segles XII i XIII, els haikus prenen importància sobretot en els segles XVII i XVIII i esdevenen molt populars, també a l'actualitat.

J.N. Santaeulàlia ens va apropar als textos originals japonesos de haikus d'autors com Bashoo, Shooha, Issa, Buson, Shiki, Shooha, Otsuyuu, Kyoroku, Kikaku, Sodoo, Ranko, etc. mitjançant traduccions elaborades per ell mateix, respectant la sensibilitat, naturalitat, fugacitat, la importància del detall o la manifestació de les estacions de l'any (mitjançant un kigo o paraula que permet endevinar a quina estació es refereix) que caracteritzen els Haiku.

El haiku més famós és sens dubte:
古池や蛙飛び込む水の音 (Bashô)
furu ike ya kawazu tobikomu mizu no oto

Al vell estany,
una granota hi salta.
El so de l'aigua.

Destaquen també els següents, a mode de tast:
橋踏めば魚沈みけり春の水 (Shiki)
hashi fumeba uo shizumikeri haru no mizu

Trepitjo el pont
i s'enfonsen els peixos:
aigua de primavera.

遠山の目玉にうつる蜻蛉かな (Issa)
tôyama no medama ni utsuru tonbo kana

Els cims llunyans
s'emmirallen dins l'ull
de la libèl·lula.

昼寝して手を動きやむうちわかな (Taigi)
hirune shite te wo ugokiyamu uchiwa kana

Fent migdiada.
La mà tot d'una deixa
de moure el vano.

Finalment, el conferenciant va compartir també amb els assistents Haikus propis escrits en llengua catalana.
Nipponia vol agrair un cop més a Josep Navarro Santaeulàlia aquesta xerrada.


Xerrada "Un Japó diferent: tres alumnes de Nipponia ens expliquen la seva experiència al Japó amb un programa de voluntariat o beca" (novembre 2012)

La Patrícia Pérez ens explicà la seva participació al programa Peace Boat (2011), un programa centrat en la resolució de conflictes que tingué lloc a bord d'un creuer que donà la volta al món en uns mesos.

La Noemí Borràs ens va descriure en què consistiren els dos programes de voluntariat als quals va participar: un de temàtica ambiental l'any 2010 a la Prefectura de Fukushima i un de temàtica sociocultural l'any 2012 a la Prefectura d'Okayama.

La Laura Carreras ens va explicar la seva experiència en el programa Europe-Japan High School Student Exchange Program l'any 2010, com una de les dues participants de l'estat espanyol.

Va assabentar-se de la convocatòria del programa a Nipponia. Llegeix els articles publicats sobre la seva estada:

La xerrada de les tres participants a aquests programes va tenir molt d'èxit i els assistents varen tenir ocasió de preguntar dubtes i saber més detalls sobre aquests programes i com presentar-s'hi com a candidats en el futur.

Més informació →